Sander Koolwijk©

 

Mooi positief leesrapport Spiegelreflectie Amsterdam

Vanaf februari dit jaar heb ik vier maanden lang hard gewerkt aan een roman, onder de vleugels van de schrijfacademie van Querido. Nu ben ik zo’n 30.000 woorden, en een zeer positief leesrapport verder. De synopsis en de eerste vier hoofdstukken zijn inmiddels door de Querido academie doorgestuurd naar Marianne Schönbach Litary Agency. Einde van de zomer hoor ik of zij mij willen vertegenwoordigen. Enkele passages uit het leesrapport:

(…) “Spiegelreflectie beslaat vijf weken uit het leven van Niek, een schipper met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Het verhaal wordt chronologisch verteld en er worden flashbacks gebruikt. Koolwijk heeft de opbouw van het verhaal duidelijk weergegeven in zijn synopsis. Ook het conflict en streven van Niek heeft hij hierin toegelicht: de schipper wil naar buiten treden met de poëzie die hij schrijft, maar dat durft hij niet. Ook voelt hij zich onprettig over zijn baan als schipper van een rondvaartboot: de audiotour bespreekt enkel Amsterdams successen, terwijl het zwarte verleden van de stad wordt genegeerd. Maar het grootste probleem is Nieks negatieve alter ego Inge, die hem bij zowel zijn dichtersambities als zijn werk in de weg staat. Hij moet zich van haar verlossen.

(…) Thematisch gezien zit Spiegelreflectie erg goed in elkaar en is het ook zeer origineel. Het boek gaat over verborgenheid versus zichtbaarheid, donkerte versus licht, verwrongen realiteiten en de bevrijding van het verleden, en dat in relatie tot schizofrenie. Die schizofrenie is zowel psychologisch (de hoofdpersoon kampt met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis) als cultureel-maatschappelijk. Koolwijk bespreekt namelijk de twee gezichten van de stad Amsterdam; een stad die bekendstaat om haar liberaliteit en rijkdom, terwijl deze grotendeels te danken zijn aan zwarte bladzijden die we liever negeren en zelfs los lijken te hebben gekoppeld van de Gouden Eeuw en onze huidige welvaart: de slavernij en het kolonialisme. Deze tweedeling tussen de ‘waarheid’ over Amsterdam en de verwrongen manier waarop we haar zien en presenteren, houdt hoofdpersoon Niek en zijn alter ego Inge bezig en brengt hem uit balans. Niek voelt zich op zijn gemak in zijn woonplaats Amsterdam, maar mag dat van zichzelf eigenlijk niet zo ervaren. Koolwijk heeft hoofdpersoon en setting dus slim verweven binnen hetzelfde thema.

(…) Koolwijk is een goede schrijver. Hij hanteert een prettige stijl die mooie literaire uitschieters bevat. Zijn schrijven is bij vlagen poëtisch, maar zonder artificieel te worden. Koolwijk weet de schipperssfeer, het ‘Amsterdam-vanaf-het-water’-gevoel, heel sterk neer te zetten. Hij schrijft erg beeldend en bij de passages over Nieks paniekaanvallen heeft hij ‘show, don’t tell’ goed toegepast. Zo schrijft hij: “Zijn hart een slaventrom op drift nu. Dwangmatig zoekt hij in zijn hoofd naar dingen waar hij rustig van wordt; uitgestrekte berggezichten vanaf Zwitsers water, flarden van gedichtjes, Inge en de Rotte. [...] Het is alsof hij tot z’n heupen in opdrogende modder zakt.”

(…) Koolwijk heeft in Spiegelreflectie een unieke setting (Amsterdam vanaf het water), en een bijzondere hoofdpersoon (een schizofrene schipper) samengevoegd om interessante thema’s en ideeën te bespreken. Het is een erg origineel werk maar het blijft toch toegankelijk (zij het wellicht voor iets hoger opgeleiden), en ik denk dat het daarom zeker de aandacht zal trekken van zowel commerciële als meer literaire uitgeverijen. Als Koolwijk het psychologische conflict van Niek goed weet uit te diepen, is Spiegelreflectie geschikt voor publicatie.


Gepubliceerd op 4/07/18