Sander Koolwijk©

 

Op mijn achtste kwam uit een test op school naar voren dat ik dyslectisch was. Op de vraag wat ik later wilde worden antwoordde ik: schrijver en bankdirecteur.
Zo kwam het dat ik zowel een studie volgde aan de Amsterdamse Academie voor bank en financiën, als een dichtersfestival van de KUB won. De grootste ‘prijs’ die ik in Tilburg kreeg was de kennismaking met literatuurwetenschapper, criticus en schrijver Hugo Verdaasdonk, die mij aan zijn keukentafel mijn eerste literaire kritieken gaf. In 1999 rondde ik mijn studie af en werkte ik een half jaar op één van de grootste onderhandse beursvloeren in de City van London.
Naast schrijver en handelaar was ik alpinist en extreemskiër. In het bergsportblad Limits had ik zes jaar lang een verhalende column. Bij de uitgever van dat blad verscheen in 2002 Bergstraat 55, een dichtbundel over klimmen. Vijf gedichten maakten deel uit van de expositie 100 jaar klimmen in het Olympisch Museum. Ik werkte freelance als energie-inkoper, dichter en journalist. Voor Het Parool schreef ik een serie reportages over de kraakwereld. In 2003 werd ik medeoprichter van een nieuw energiebedrijf. In datzelfde jaar deed ik mee aan mijn eerste poëzieslag.
In 2005 werd ik vader, Nederlands Kampioen Poetry Slam en debuteerde ik officieel met Onder dak, bij Holland, in de Windroosreeks. Mede dankzij de bibliotheken en heel veel optredens, op het podium en op radio en tv, werd de bundel goed verkocht. In 2007 maakte het gedicht ‘Winter’ deel uit van de expositie Als het ijs smelt, van het Museum Volkenkunde. In 2008 stond ik op Lowlands, waar ik de All Star Poetry Slam won.
Twee weken na de geboorte van mijn tweede kind in 2011 verscheen de dichtbundel: De Patroon van het huis (Holland), die goed werd ontvangen. Voordrachten bij onder meer Dichter aan huis en voor Stichting Poëziefestival Landgraaf volgden. Ook werkte ik als Dichter van de Dag voor Radio 1.
In 2013 begon ik aan Uitzicht. Sinds september 2015 ben ik fulltime schrijver, nadat ik uit het energiebedrijf ben gestapt. Ik treed af en toe op voor bedrijven en congressen en ben dichter in De Beweegredenshow, samen met twee jongleurs en een violiste. Daarnaast ben ik betrokken bij The Crowd Versus, als Lead Communication. Dit doe ik samen met een aantal collega’s en Amsterdamse marketingbureaus, die – net als ik – belangeloos meewerken.
Mede door The Crowd Versus heeft het thema van mijn tweede roman zich aangediend: een topbestuurder van een oliebedrijf die ieder weekend met zijn kinderen in de bossen wandelt, terwijl hij in zijn werk zonder scrupules natuur, mensen en milieu om zeep helpt.